Open Source

Open source este posibilitatea oferita utilizatorilor de a copia, utiliza, modifica si redistribui GRATUIT un produs software. Utilizarea softului se poate face indiferent de destinatia finala: personala sau comerciala.

 

Prin asigurarea codului-sursa al aplicatiilor, acestea pot fi adaptate de catre utilizatori necesitatilor, specificului muncii lor. Larga raspandire a utilizarii Open-Source-ului a creeat vaste comunitati de utilizatori, existand completari si modificari pentru aproape toate domeniile de activitate.

O alta caracterisitica a aplicatiilor Open source este oferirea "as is" (asa cum este), ceea ce se reduce la sintagma "l-am luat, acum ce fac cu el". Implementarea poate fi destul de dificila, necesitand cunostinte din ramuri IT variate. Solicitarea de ajutor la instalare si intrebuintare (helpdesk) adresata programatorului(lor) este adesea respinsa, aparand varianta platii (totusi... gratis-gratis, dar munca trebuie rasplatita cumva).

De ce se instaleaza aplicatiile Open source?
In primul rand datorita costurilor scazute (nu se platesc licente, dar se pot plati implementarile si cursurile cu utilizatorii). Apoi datorita maleabilitatii acestor aplicatii, modificarilor care se aduc pentru a se mula pe necesitatile utilizatorilor. Nu in ultimul rand datorita STABILITATII oferite; versiunile finale ale softurilor ajunse la maturitate concureaza (si de multe ori intrec) aplicatiile platite, poate si din cauza feed-back-ului oferit de utilizatorii numerosi.

Nu ne vom lansa intr-o disputa "Open source" versus "software platit", totusi vom lua in considerare utilitatea si solicitarile ambelor variante.